NEIHEISER ARGYROS

Verdun Road

 

The modernist ideal of an open floor plan comes into productive friction with the reality of a traditional semi-detached row house in southwest London. Structure reconciles the two opposing logics, transferring loads from above, freeing the space of the home to extend into a rear and side yard. An expressed steel beam spans nine meters across the width of the house, framing life within and creating a column-free ground floor. A sunken polished concrete living room with a built-in couch provides a soft spatial separation between the different programs of the open floor plan. The traditional linear organization of the row house – one space after another – is rewired so that spaces pinwheel into one another. The spindles of the wood handrail are subtly rotated, filtering views from the entry hall and activating the space of the stair even when unoccupied. Upper level rooms are extended out and up to the rafters, expanding the house to fully fill its envelope. Incorporating a rear ground floor extension, a side ground and first floor extension, and a roof extension, the original house is more than doubled in size from 80m2 to 180m2.

 

Program: Private House
Size: 180sq.m.
Year: 2018
Status: Built
Location: London, United Kingdom

Design Team: Xristina Argyros, Ryan Neiheiser, Giorgio Piscitelli, Niccolo Cesaris, Atiehsadat Naghavi                                    Structural Enginner: Igor Smirnov                                                                                                        Contractor: Ellune Properties

Back